Le macaron d’or – Zlati makron

V petek, 24. marca, smo teden frankofonije zaključili na najprijetnejši način – s sladkanjem. Na pobudo Francoskega inštituta v Sloveniji smo izvedli tekmovanje za Zlati makron – tekmovanje v pripravi francoskih sladic. Naši dijaki so pripravili odlične dobrote. Na mizah so se bohotili macarons (makroni), éclairs (palčke, polnjene z vanilijevo kremo in prelite s čokoladno glazuro), charlotte auf fraises (grajska šarlota), madeleines (magdalenice), gâteau marbré (marmorni kolač), gâteau basque (baskovski kolač), fondant au chocolat (čokoladni fondant), crème brûlée (znamenita karamelizirana krema) in mille-feuille, kar po slovensko pomeni tisoč lističev (sladica iz listnatega testa in vanilijeve kreme). Sladice so bile izvrstne in strokovna žirija je imela zelo težko delo, saj bi najraje nagradili kar vse. Nazadje je tretje mesto pripradlo Neži Ručigaj, Nini Razgoršek in Larisi Ravnjak, dijakinjam 1. e-razreda, ki so pripravile okusno grajsko šarloto – charlotte aux fraises. Drugo mesto je zasedla Zala Gazvoda, prav tako dijakinja 1. e-razreda, ki je spekla éclairs. Prvo mesto pa pripada Špeli Jezovšek, dijakinji 2. a-razreda, za odlične makrone.

Čestitke vsem za čudovite sladice, ki si jih lahko ogledate v naši fotogaleriji. Dogodek velja še kdaj ponoviti!

Dostopnost