Astronomi s I. gimnazije v Celju dosegli vrhunske rezultate na 22. Sanktpeterburški olimpijadi

Potem ko smo že dvakrat tekmovali na svetovni astrofizikalni olimpijadi (Krištof Skok je tam že osvojil srebrno medaljo, v slovenski olimpijski ekipi pa bo tudi letos), smo se v letošnjem šolskem letu prvič udeležili tudi mednarodnega astrofizikalnega tekmovanja v organizaciji Šole astronomije Sanktpetersburg oz. tamkajšnje univerze.

Tekmovanja, ki je v Rusiji državno, se je udeležilo več tisoč tekmovalcev iz približno desetih držav. Tekmovanje je tristopenjsko: področno, izbirno in finalni krog. Najboljši tekmovalci slovenskega državnega tekmovanja so se pridružili tekmovanju v izbirnem krogu. Tekmovalci, ki so dosegli dovolj dober rezultat v izbirnem delu, so se uvrstili v finalni krog tekmovanja. To je uspelo kar petim dijakom I. gimnazije v Celju, ki so potem dosegli vrhunske rezultate, in sicer:

  • David Opalič, 1. d, je osvojil prvo nagrado (kategorija 8),
  • Timen Stepišnik Perdih, 2. d, tretjo nagrado (kategorija 9) in
  • Urška Andrenšek, 3. d, prav tako tretjo nagrado (kategorija 10).

Zelo dobra rezultata sta dosegla tudi Jernej Brglez, 2. a (kategorija 9), in Krištof Skok, 4. a (kategorija 11), ki pa žal nista zadostovala za osvojitev nagrade. Na vse te tekmovalce smo izjemno ponosni, čestitamo jim in z veseljem sporočamo javnosti, da imamo tudi v Sloveniji in Celju izvrstne mlade astronome.

Rezultate finalnega kroga si je mogoče ogledati na naslednjem spletnem naslovu: http://school.astro.spbu.ru/?q=node/482

Televizijska prispevka o tekmovanju si lahko ogledate tukaj:

http://4d.rtvslo.si/arhiv/slovenska-kronika/174322761/00:11:40/
http://4d.rtvslo.si/arhiv/primorska-kronika/174322745/00:14:42/00:16:17/

Mentor:

Roman Ocvirk, prof. 

Dostopnost