Učenci ustvarjali v Picassovem duhu

I. gimnazija v Celju aktivno sodeluje v projektu Pozdrav ptic miru, ki ga koordinira OŠ Lava, njegov namen pa je ozaveščanje mladih o pomenu miru in vzdrževanju dobrih medsebojnih odnosov doma in po svetu. Ravno ob tej priložnosti je v četrtek, 18. 9. 2014, v Gimnazijki potekala jezikovno-likovna delavnica, ki so se je udeležili devetošolci okoliških osnovnih šol: OŠ Lava, I. OŠ Celje, II. OŠ Celje, III. OŠ Celje, OŠ Polzela, OŠ Žalec, OŠ Radeče in OŠ Vojnik.

Najprej je osnovnošolce pozdravil ravnatelj dr. Anton Šepetavc, prof. Nato sta četrtošolca Jaka Kovše in Nejc Praznik predstavila Nejčevo avtorsko pesem v španskem in angleškem jeziku, ki poziva k miru. Potem so devetošolci dobili učne liste. Profesorica španščine Polona Škornik jim je predstavila Španijo, aktualne težave Špancev, osnove španskega jezika, pomembne fraze in nazadnje še Pabla Picassa, osrednjo osebo likovnega dela delavnice. Delavnico je nato vodila profesorica umetnostne zgodovine Vesna Milojević, ki je predstavila način Picassovega ustvarjanja in interpretirala njegovo verjetno najpomembnejše delo, sliko z naslovom Guernico. S tem delom je Picasso prikazal grozote španske državljanske vojne. Učenci so dobili likovno nalogo. Z mešano tehniko (kolaž, akvarel in flomastri) so morali upodobiti mir z oblikovnimi lastnostmi, ki so jih opazili na Guernici. Takoj so postali bolj razigrani, trudili so se domisliti čim boljše motive za likovne izdelke. Rezultat? Mnogo odličnih likovnih del, ki bi se po tematiki, motivih in tehniki lahko primerjali tudi s Picassovimi …

Udeleženci delavnice so povedali, da se jim zdi, da so na delavnici pridobili dobre osnove znanja španščine, ki jih bodo s pridom izkoristili naslednje leto, ko pridejo na našo gimnazijo.

Jerneja Jelen, 4. č 

Dostopnost