Od Kajuhove druščine do okrogle mize o tekmovanjih iz slovenščine

Na Slovenskem slavističnem kongresu, ki smo ga gostili na I. gimnaziji v Celju, smo v petek, 28. 9., sprejeli udeležence kongresa v dvorani Gimnazijka. Obiskovalce so pozdravili Kajuh in njegova druščina ter z recitacijami pesmi poskrbeli za obetaven in navdihujoč začetek pestrega dne. Po uvodnih predavanjih je popoldne sledila okrogla miza z naslovom Kako spodbujati ustvarjalni in tekmovalni duh na področju slovenščine?, ki jo je vodila Ana Lavbič.

Sogovorniki okrogle mize so bili strokovnjaki, ki se s slovenskim jezikom ukvarjajo na različnih ravneh: dr. Igor Saksida, predsednik Državne tekmovalne komisije pri tekmovanju za Cankarjevo priznanje, Ljiljana Mićović Struger, koordinatorica in strokovna tajnica omenjenega tekmovanja, Renata More, vodja tekmovanja Slovenščina ima dolg jezik – književnost na filmu, in njegova idejna snovalka, dr. Mojca Nidorfer, vodja tekmovanja Všeček za slovenščino, Petra Jordan, ter dr. Vesna Žnidar, članica delovne skupine za pripravo novega tekmovanja v znanju slovenskega jezika za Vodnikovo priznanje. Na okrogli mizi smo spregovorili tudi o mladinskem raziskovalnem delu na področju slovenistike. Svoj pogled in izkušnje z raziskovalno dejavnostjo sta delila Darja Poglajen, upokojena profesorica slovenskega in ruskega jezika ter dolgoletna ocenjevalka mladinskih raziskovalnih nalog, in Žan Luka Umičevič, avtor več z zlatim priznanjem nagrajenih raziskovalnih nalog iz slovenščine.

Okrogla miza je odprla zanimivo razpravo o vlogi različnih tekmovanj iz slovenščine in njihovem pomenu za pridobivanje poglobljenega  znanja in spodbujanje ustvarjalnosti. Temeljna ugotovitev okrogle mize je bila, da tekmovanja iz slovenščine pomembno prispevajo k širjenju zavesti o pomenu slovenščine kot maternega jezika in zanimanju za slovenski jezik, kar je bistvenega pomena za ohranjanje in razvoj slovenščine kot temeljnega elementa naše kulturne identitete, zlasti dandanes, ko se zdi, da je položaj slovenščine bolj ogrožen kot kadar koli prej.

Iskreno se zahvaljujem Žanu Luku, zdaj že študentu slovenistike in zgodovine, za neprecenljivo pomoč in predanost pri pripravah na okroglo mizo. S tem dogodkom se je najina nepozabna raziskovalna pot na I. gimnaziji sklenila, a najine vezi ostajajo.

Hvala tudi Kajuhovi druščini in njeni mentorici Vesni Gubenšek Bezgovšek.

Ana Lavbič

Dostopnost