Po poteh od Aškerca do Ipavcev – zaključna ekskurzija 34. Slovenskega slavističnega kongresa

V soboto, 28. septembra, se je s celodnevno ekskurzijo v okolico Celja zaključil 34. Slovenski slavistični kongres. Pod naslovom Od Aškerca do Veronike Deseniške in po Guzajevi poti do Ipavcev smo se udeleženci podali na pot, ki nam je razkrila kulturne in literarne zaklade obiskanih krajev.

Ekskurzija nas je vodila od Rimskih Toplic, Jurkloštra, Dobja in Kozjanske domačije pa do Šentjurja. Obiskali smo številne znamenitosti, ki so zaznamovane z bogato literarno in zgodovinsko dediščino. Ob Aškerčevi domačiji na Senožetih so naši dijakinje in dijaki navdušili z recitalom Aškerčevih pesmi in čudovito odpeto Avsenikovo Slovenija, od kod lepote tvoje. Od tod nas je pot vodila proti Jurkloštru, kjer smo si ogledali kartuzijo, izvedeli pa smo tudi marsikaj zanimivega o tragični ljubezenski zgodbi med Veroniko Deseniško in Friderikom II. Pot smo nadaljevali proti Dobju in Kozjanski domačiji. Tam smo ob topli dobrodošlici uživali v pogledu na okoliško pokrajino, prisluhnili nadvse zanimivemu predavanju Urha Ferleža o razbojniku Guzaju in si privoščili odlično domače kosilo. Nazadnje smo se ustavili še v Šentjurju, kjer smo si ogledali Ipavčevo hišo, po kateri nas je vodil ddr. Igor Grdina. Celodnevno ekskurzijo smo zaključili z odlično degustacijo lokalnih dobrot.

Preživeli smo čudovit dan, poln sproščenega druženja, dobre volje in izvrstne domače hrane. Posebna zahvala gre Vesni Gubenšek Bezgovšek, organizatorici ekskurzije, ki je poskrbela za vsako podrobnost in s svojo skrbnostjo zagotovila, da smo se vsi imeli izjemno lepo.

Kulturni program na poti so svojimi recitacijskimi, pevskimi in instrumentalnimi nastopi popestrili Neli Ela Guček (1. g, vokal), Lovro Hirci (2. g, klaviature, klarinet), Maj Kovačič (2. g, vokal, recitator), Iva Topolovec in Zarja Ozvatič (obe 4. e, recitatorki) ter Domen Bahč (4. g, harmonika), ki so na udeležence ekskurzije naredili izredno lep vtis.

Ekskurzija je bila čudovit zaključek kongresa, ki nam bo še dolgo ostal v lepem spominu.

Ana Lavbič

 

Dostopnost