Izmenjava s Španci

Prejšnji teden so nas obiskali dijaki s srednje šole IES Ordoño II iz Leóna, s katerimi sodelujemo že vrsto let. Tokrat nas je obiskalo 11 dijakov njihovega zadnjega letnika in dve profesorici Natalia Alonso in Marta Prieto. V središču našega projekta sta v tem šolskem letu Alma Karlin in Egeria, dve raziskovalki, vsaka iz svoje države in obdobja, ki sta gotovo bili pred svojim časom, ko sta potovali po svetu in ga raziskovali.

V Celju smo se seveda osredotočili na domačinko Almo Karlin in spoznali velik del njenega zanimivega življenja. Španci so bili pri nas od 16. do 20. septembra. V ponedeljek jih je v Gimnazijki sprejel in pozdravil naš ravnatelj, dr. Anton Šepetavc, nato pa sta dijakinji Tara Ema Žnidar in Daša Lenko predstavili slovenski šolski sistem in našo šolo. Naslednji dan smo si ogledali razstavo o Almi Karlin, ki jo je vodila Barbara Trnovec, mesto smo si ogledali pod vodstvom Uroša Mijoška, dan pa smo zaključili v Tehnoparku. Sreda je bila dan za ekskurzijo, obiskali smo Škocjanske jame ter tam opazovali kraške značilnosti. V četrtek in petek pa smo bili dopoldne v šoli, kjer smo delali na projektu. Vsaka skupina je predstavila po dve obdobji Alminega življenja in dela. V petek popoldne smo si za zaključek ogledali še Ljubljano.

Tokratni projekt smo nadgradili tudi s sodelovanjem s IV. osnovno šolo in njihovimi avstrijskimi partnerji iz Labota.

Za nami je še en teden, poln zanimivih doživetij, novih izkušenj, jezikovnih preizkušenj in predvsem zelo avtentičnega učenja. Španski dijaki so bivali pri slovenskih družinah, ki so se za njih zelo potrudile in jih lepo vključile v svoje družinsko življenje.

Še tri tedne bosta z nami preživela še Lucas in Niobe. V januarju pa se kajuhovci odpravljamo v León.

Hasta siempre, amigos leoneses.

 

Dostopnost