Moja majica je lahko transparent!

V Galeriji ŠKUC v Ljubljani so za dijake pripravili delavnico šablonskega sitotiska, preko katere boste problematizirali fenomen mode kot ekološkega, socialnega in ekonomskega vprašanja. Glede na statistične podatke so izdelki iz tekstila, poleg odpadne električne elektronske opreme, eden najhitreje rastočih vrst odpadkov v Evropski Uniji. V Sloveniji letno zavržemo 17.000 ton odpadnega tekstila. Na ekološki način se ga predela le 15 %. Preostanek konča na odlagališčih, kar predstavlja veliko obremenitev za okolje, saj je tekstil zaradi svoje sestave slabo razgradljiv. Problem s tekstilom pa nastane potem, ko se oblačil naveličamo, jih obrabimo, ali jih zaradi drugih vzrokov želimo zavreči, čeprav je 90 % odpadnega tekstila možno reciklirati ali mu na drug način ˝podaljšati˝ življenje.

Na delavnici boste s pomočjo popularne tehnike sitotiska svoja stara oblačila popestrili ter jim tako vdahnili novo življenje. Osredotočili se boste tudi na kritični potencial mode ter poskusili na majice natisniti izjave ali simbole, ki naslavljajo pomembna družbena vprašanja. 

Delavnica je brezplačna, zaželjeno pa je, da dijaki prinesete svoja oblačila, na katera boste tiskali. Datum je znan: 30. 11. 2017 (četrtek). Peljali se bomo z vlakom ali avtobusom, torej z javnim prevozom. Kogar delavnica in omenjena problematika zanima, se lahko že v naslednjem tednu prijavi pri profesorici Vesni Milojević.

Vabljeni!

Dostopnost